Minden amit az esküvői csomagokról tudni érdemes!

Ide részletesen és érthetően igyekszem leírni minden fontos dolgot ami amúgy nagy valószínűséggel el fog hangzani a találkozón is ha mellettem döntötök, vagy az esküvőtökkel kapcsolatos levelezéseinkben.
(persze ha valami még érdekel, nyugodtan kérdezz rá!)

Ajánlatkérés

Bármilyen e-mail vagy online elérhetőségére várom az üzeneteket de fontos, hogy telefonon is beszéljünk, és találkozzunk is!

Bármelyik kapcsolati űrlapon is írhattok, amit a weboldalamon találtok! Ha nem válaszolnék és a spamban sincs az üzenetem akkor hívjatok fel!

Nagyon fontos, hogy a dátumotokat is beleírjátok a levélbe, mert ettől függ leginkább, hogy ott tudok-e lenni az esküvőtökön.

Minden üzenetre válaszolok 24-36 órán belül! Ha valamiért nem kaptok választ akkor nézzétek meg hátha a spam mappában landolt az üzenetem!

Pontosítás:

  • Az ajánlatkérés után:
    Amennyiben szabad a dátum a naptárban és a vállalási díjak is megfelelőek akkor egy személyes találkozóra kell sort keríteni ami Budapesten vagy Székesfehérváron kivitelezhető. A külföldi párosok számára pedig egy videóhívás keretein belül lesz az első találkozó, majd ha az országban tartózkodnak, találkozunk személyesen is.

  • A találkozó:
    A találkozón megismerjük egymást, és átbeszéljük az elképzeléseket, feladatokat az esküvővel kapcsolatban. ha élőben is szimpatikusak vagyunk egymásnak, és szívesen “dolgoznánk” együtt akkor elkérem a számlázási adatokat, kiállítom és elküldöm a 40/60/80e Ft foglalóról szóló számlát elektronikus formában. A megjegyzés mezőbe feltüntetve a teljes neveket az esküvő dátumát és a helyszínét. Amint megérkezik az utalás a számlámra, írok egy visszaigazoló levelet és bekerül fixen a foglalás a naptárba.

  • A kommunikáció:
    Minden további apróbbnak vagy jelentéktelennek tűnő információt is várok e-mailben az esküvő napjáig! Főleg a helyszíneket és a nap forgatókönyvét.

  • Az utazás az esküvőre:
    Ha Budapesttől vagy Székesfehérvártól 70km-nél távolabb van az esküvő, akkor az üzemanyagköltség mellett nagy valószínűséggel fogok kérni szállást aznap estére magamnak és a asszisztensnek / másod fotósnak.

  • A tavaszi jegyesfotózás:
    Ha van jegyes fotózás, akkor tavasszal vagy ősszel emiatt külön keressük egymást! Ezt lehet később a teljes csomaggal együtt rendezni vagy a fotózás után az erről szóló számla kiállítását követően. (ami általában a képek átadása után van)

  • Az egyeztetések:
    Az esküvő dátumának közeledtével egyre sűrűbbé válik a kommunikáció köztünk akár e-mailban akár telefonon!
    Az esküvő hetének elején egy utolsó telefonos egyeztetést tartunk helyszínekről, időpontokról.

Az esküvő napja

  • A nap forgatókönyvében fixált időpontra már készen állok / állunk a fotózásra.

  • A forgatókönyvben fixált időpontokhoz és helyszínekhez tartjuk magunkat kivéve, ha valamilyen nem várt dolog végett át kell szervezni az eseményt (pl: időjárás).  Ekkor a ceremóniamesterrel egyeztetve közösen döntünk az optimális megoldásról.

  • Nem dohányzunk, és feleslegesen nem nyomkodjuk a telefonunkat, ha finom étellel vagy frissítővel kínálnak minket azt boldogan elfogadjuk, de alkoholt nem fogyasztunk a forgatókönyvben lefixált zárási idő pontig. (és általában utána sem)

  • Vacsorával és az állófogadás ételeivel rendszeresen megvendégelnek minket amit nagyon szeretünk.

  • A rendelkezésre állás alatt készséggel elkészítünk minden fotót amit kérnek tőlünk. Ha a násznépből kérnek tőlünk képeket azt is örömmel elkészítjük de ha a kérés egybe esik valamilyen veletek kapcsolatos fontos momentummal akkor a násznépből érkező kérést később egy alkalmas időpontban valósítjuk meg, ha még van rá idény.

  • Mindenkivel barátságosan viselkedünk és segítőkészek vagyunk.

  • Vakut csak akkor használjunk szertartások alatt, ha semmiképp sem megoldható nélküle a fotózás.

  • Vakukat a tánctér néhány pontjára valószínűleg el fogunk helyezni egy-egy állványon és bízunk abban, hogy senki sem fogja fellökni.

  • Drón használatára, csak akkor van lehetőség ha az időjárás megengedi és a helyszín kevésbé frekventált helyen van, valamint ha másodmagammal érkezem az esküvőre fotózni. Ha Drónos képeket is szeretnétek azt jelezzétek még az esküvő előtt! Ezt a lehetőséget csak a legnagyobb csomag foglalja magába.

  • A fotózást rendszerint záróképek elkészítésével fejezzük be amelyeket este egy félreeső helyen készítünk el a sorozat végére rólatok.

  • Az esküvő napján nem fogadjuk el a munkadíjat, ennek a menete a későbbiekben részletezésre kerül.

Utómunkák:

  • A képek leválogatása a fontos és jó pillanatok megtartásával kiemelésével. Általában 5-600db fotó marad így fenn a rostán.
  • Az összes kiválasztott kép átesik egy alap szerkesztésen ami azt jelenti, hogy a hangulatnak megfelelően végzünk színkorrekciókat világosság és sötétség állítást, kontrasztosítást valamint a vágással kapcsolatos beavatkozásokat.
  • A kreatív szekció képein bőr retust is alkalmazunk eltüntetve a bőrhibákat és mindent amire esetleg megkértek.
  • A képek egy részét fekete fehérben is elkészítjük, de ezek mellett minden alkalommal megtalálható lesz a színes verziójuk is.
  • Végül ha kértétek elkészül a slideshow.  Az album pedig külön egyeztetést igényel.

Átadás:

  • Az elkészült anyagot google drive linken vagy elegáns online galéria formájában adjuk át amelyet akár mobil eszközről is azonnal lehet nézni, és képeket letölteni belőle egyesével vagy akár egészben is.

  • Minden képet érdemes letölteni,  megőrizni akár különböző diskekre másolva vagy saját googledrive-ra feltöltve a biztonság kedvéért. A képek tárolásáért nem tudunk felelősséget vállalni. (habár kimásoljuk őket külső merevlemezre)

  • A legjobb ha album is kerül megrendelésre mert abban biztosan megmaradnak a képek 150 évig! ?

  • Az átadott képek logozatlanok és nagy méretűek!

Fizetés:

  • Az este végén borítékba készített összeget nem fogadok el. Ezt minden esetben a képek utómunkálatai és átadása után az esküvőfotózás végszámlája kiállítását követően kérem általában utalással 4-8 héttel az esküvő után.

  • A végösszegből levonásra kerül a foglaló értéke, illetve ha a jegyesfotózás rendezve volt korábban az is.

  • Az album ha utólag történt a megrendelés akkor az elkészült layoutot követően az arról kiállított számla teljesítésével indul el a gyártás.

Az 1 órás aznapi kreatív fotózás :

Ez jelenti azokat a beállított, kreatív képeket amik az esküvő napján teljes harci díszben készülnek! Ennek a fotózásnak az időintervalluma szigorúan 1 órában van maximalizálva mert a hosszabb fotózásra csak a nap közepén a legrosszabb fényben kapkodva, stresszelve szokott idő lenni. Sőt a fotózás időpontját is meghatároztam ami a vacsora előtti időszak mert ilyenkor állnak rendelkezésünkre azok a jó fények amiben hatékonyan és szépen lehet alkotni. Illetve minden vendégnek kell egy kis idő, amíg megtalálják a helyüket az étteremben és fogyasztanak a pogácsából is a vacsora előtt. Ekkor tudunk jól elkülönülni a vendégektől ami azért fontos, mert az esküvő napján bárki ki tudja zökkenteni azokat a párokat is akik profi modellek. Ezen a fotózáson néhány “kötelező” kép is készül de leginkább a környezet kihasználására és a maximális kreativitásra törekszünk így 15-20 szuper kép biztosan fog készülni.

Esőgarancia:

Ez elsősorban azok a párokra vonatkozik akik csak csak aznapi kreatív fotózást terveztek be, hisz a legtöbb csomag a többieket támogatja de nekik is szeretnék kedvezni. Amennyiben az időjárás közbeszól és teljesen ellehetetleníti az esküvő napján a kreatív fotózást akkor azt térítésmentesen egy külön napi kreatív fotózás keretein belül pótolhatjuk.

12 Órás esküvő fotózás

Ez az időtartam a legtöbb esküvőt tökéletesen lefedi. Akár még a készülődés fotózása is beleférhet ha nem nagyon kapkodós a páros. Itt is mint minden csomagnál a zárás hajnali 1 órakor van. Eddig az időpontig minden lényeges dologról készül kép és még a menyecske ruhás bulizás is bele szokott férni.

A záróképek:

Ez az, a rész amivel befejezzük a munkát. Mielőtt elköszönünk tőletek, készítünk néhány gyors beállított fotót az esti fényeknél, hogy a sorozat ne úgy érjen véget, hogy buli buli buli, és nincs több kép. Ez a pár perces szekció fogja az albumotok végén a lezárást, levezetést biztosítani.

A További rendelkezésre állás:

Habár a 12 óra lefedi a legtöbb esküvőt, mégis vannak olyan alkalmak amikor kicsit hosszabb fotózásra van szűkség. Ezek általában azok az esküvők ahol 2 szertartás is van, vagy a vacsorát korábbi időpontra tervezik. Vagy a menyasszony beleszeretett a meghitt vagy épp vidám készülődéses fotókba ezért előbb kell érkeznünk a helyszínre, hogy minden lényeges kiegészítőt be lehessen fotózni és ott legyünk a fontos pillanatoknál amik majd felvezetik az esküvői sorozatot. Ilyenkor készülnek a szuper menő gyűrűs és kiakasztott ruhás fotók is.

A másodfotós

Ez az opció az összes csomagban megtalálható. A másodfotós fontos eleme az esküvőnek, hisz manapság már nem elég lefotózni a sablonos képeket amire az “unokatestvér az új kamerájával” is képes. Az esküvőn sok olyan pillanat játszódik le a háttérben vagy akár párhuzamosan történő dolgok a szemünk előtt amiket egy második szögből egy második szem egy második látásmóddal le tud fotózni szebben meg tud örökíteni mint az egy fotós akinek épp csak arra volt ideje, hogy odarántsa a kamerát és megnyomja a gombot. Ilyen jellegzetes pillanat például amikor a párosok izgalmukban a kérésünk ellenére külön külön egymással párhuzamosan adják át a szülőköszöntő ajándékokat a szertartáson. A legszebb rész a sorozatban és a legnehezebb rész a fotós munkáját tekintve. Mellesleg két fotós jóval több képet is készít, így aki szereti a sok képet annak nincs is más opció.

 

A külön napi kreatív fotózás:

Ez a nyugalmat szerető párosok kedvence. Azoknak ajánljuk akiknek fontos, hogy különleges sorozat készüljön és vizuális kultúrájuk szintje magasan van. Utazhatunk akár távolabbi helyszínre, külföldre, belföldre, bárhova aminek csak a képzeletünk szab határt. Kényelmesen tudunk alkotni a legjobb fényben az esti órákban, lemenő nap sugaraival játszva. Nem az esküvő napjából vesszük el az időt. Az esküvő napját övező stresszfaktor sem játszik szerepet. Ez a fotózás hosszabb is mert nem vagyunk forgatókönyvhöz kötve. Ilyenkor már csak a kreativitás szab határt a fotóknak! A készült képek színkezelve, retusálva és egy részük fekete fehérítve is lesz, amiket digitális formában adok át nagy méretben logo nélkül.

 

A tavaszi jegyesfotózás:

A hatékonyság kulcsa! Azoknak a pároknak ajánlott akikről még sosem készült jó fotó vagy még sosem fotózták őket együtt illetve akik jobban meg akarnak ismerni az esküvő előtt, hogy kevésbé legyenek feszélyezve a szinte “ismeretlen” fotós jelenlétében az esküvőjükön.

Páros sorozatnak is lehet nevezni. Az különbözteti meg az esküvői kreatív fotózástól, hogy itt hétköznapi ruhában csináljunk és így készítünk fotókat különböző helyeken és pózokban. Ez alatt az egy-másfél óra alatt megismerjük egymást, beszélgetünk az esküvőről és ez nagyban segíti a későbbi közös munkát akár az esküvőn akár a külön napi kreatív fotózáson.

 

A zenés slideshow:

Gyakran előfordul, hogy az esküvőn nincs jelen filmes csapat ekkor súlyozottan fontos szerepet kap a slideshow, mivel akármilyen jó is egy fotósorozat a gyakran 7-800db kép mégsem tudja azt a hatást kiváltani mint a legmeghatározóbb képek filmszerű egymás utánisága egy megfelelő zenével szerelve amit a youtube sem fog letiltani. A párosok mindig ezzel szokták kezdeni a sorozat megnézését átadás után és gyakran kapom azt a visszajelzést, hogy nem számítottak rá, hogy ilyen hatása lesz de nagyon megérintette őket.

 

Az összes elfogadható kép nyersen:

Néha találkozom olyan párosokkal akik kedvesek-aranyosak, de már az elején mondják, hogy sok képet szeretnének kapni. Az ő kedvükért alkottam meg ezt az opciót ami azt jelenti, hogy az átadott és aprólékosan megszerkesztett sorozat mellé aki szeretné külön megkaphatja az utolsó rostán kiesett képeket nyersen. Ezek nem lesznek olyan szépek mint a többi hisz nincsenek kidolgozva, és valamiért mégiscsak kiestek de így az átadott képmennyiség még a legkíváncsibb nagymamákat is ki fogja elégíteni.
Azért nem ajánlom, mert szerintem a kevesebb több, és ha van egymás mellett több hasonló kép akkor az a helyes ha abból a legjobbat vagy a legbeszédesebbet választjuk, mert az összes többi kép csak rontja a sorozat egészének a megítélését.
Technikailag 2 válogatáson esik át a sorozat. az elsőben törlődnek a menthetetlen, abszolút felesleges és selejtes képek. (mert bizony készülnek ilyenek is ) A másodikban pedig a legjobb legkifejezőbb képek maradnak csak, ezt adom a csomagban. Viszont aki szeretne több képet az az első válogatás után fennmaradó extra 3-400db képet is megkaphatja.

 

A fotókönyv az Antalphotobooks-tól:

Azoknak akik szeretik a szép és örök életű dolgokat, főleg ha az a közös útjuk meghatározó eseményét tartalmazza. Egy olyan kézzel készült örökélet garanciás világszerte ismert minőségi könyv amiben a lapjain a ti fotóitok állnak. Ezek a képek egy meglehetősen vastag kartonra vannak kasírozva minden oldalon. A fotókat vegyszeres eljárással hívják elő, nem pedig az egyszerű nyomtatással így sokkal tartósabbak mint a nyomtatott képek. Az esküvői emlékeik örök őrzője. A gyártó weboldalán fellelhető összes borító típus választható így megtalálható az ami az esküvőhöz a leginkább illik. Obama elnök, a Pápa és a Monacói herceg is megtalálta a sajátját ebből a kínálatból. Akik az esküvő előtt még nem tudták eldönteni, hogy akarnak-e fotókönyvet azok utólag is megrendelhetik.

Még Több infó a fotókönyvről

 

Az online galéria:

Régen papírképeket kaptak a párosok az esküvői fotóstól, majd CD-lemezt amit hamar felváltott a DVD és a Pendrive (ez utóbbi még mindig nagyon hasznos tud lenni). Most már pedig leginkább a felhő alapú megoldások működnek, vagy a közkedvelt és egyszerűen puritán Google-drive feltöltés, különböző fájlmegosztók stb…  vagy pedig egy elegáns online galéria amiből egyszerre is és külön külön is le lehet tölteni képeket rögtön nyomtatásra szánt méretben. Amit bármikor meg lehet nyitni mobil eszközökről és van hozzá applikáció is ami akár offline állapotban is működik minden eszközzel.

 

Az Ízelítő képek:

Sok esetben elhangzik a mondat: Gábor tudnál pár képet küldeni gyorsan amit majd ki tudunk tenni? Ilyenkor mosolyogva felelem, hogy igen, persze. Hisz nekem fontos, hogy a párosaim boldogok és elégedettek legyenek. De itt most nagyon őszinte leszek! Ez az egyik legproblémásabb legstresszesebb dolog számomra az otthoni munkában! Hogy miért van ez így? Azért mert ahhoz, hogy ki lehessen választani azokat a képeket már másnap le kell ülni és végig kell válogatni a gyaran 3-4000db fotót ami több órás munka. És ha ez nincs előre beírva feladatként, nincs betervezve az otthoni munkába akkor könnyen meg csúszhat más anyagok átadása. De mivel ez a kérés népszerű a párok körében ezért a csomagokba belekerült, és ezzel előre be lehet iktatni az utómunka folyamatok közé.

 

A gyors átadás 4 héten belül:

Az esküvői sorozatok utómunájáról máshol olvashattok bővebben, ez az utolsó simítás a sorozaton, ami meghatározó, amit nem lehet elkapkodni és ami sokkal tovább tart mint a fotózással eltött idő! Mivel minden évben egyre több páros bízza rám az esküvői  fotó sorozatának elkészítését így már egyre nagyobb odafigyelésre és szervezettségre van szűkség ahhoz, hogy a fotósok többségétől eltérően egy hónapon belül elkészülhessenek az esküvői sorozatok. Semmiképp sem akartam ezt az óriási előnyt megszüntetni így akik valamelyik csomag opciót választják azok garantáltan gyorsan megkaphatják a képeiket, és nem kell magyarázkodni a családban, hogy hol vannak már azok a fotók amiken ők is szerepelnek.

 

A teljes retus

Egy sorozatban normál esetben a kreatív, és a jegyes fotók vannak bőr retusálva, hisz ezekből kerülnek ki legnagyobb eséllyel nagyméretű nyomatok a falra. Néhány esetben a készülődésen készíült közelebbi fotók is átesnek a retusálás folyamatán. De a pillanatképek a buli és a szertartásokon készült fotók már nem. Szívem szerint viszont, ha rendelkeznék elegendő idővel és energiával akkor biztosan a teljes sorozat reutsa is benne lenne a csomagokban mert nagyon sokat tud dobni az a képek minőségén ha minden egyes fotó amin a páros szerepel átesik kisebb-nagyobb bőr retus beavatkozáson. Persze vannak olyan párok akiknek olyan tiszta a bőre, hogy erre semmi szükség, és olyanok akik a nyers valójukban szeretnék viszont látni magukat, ezért ez az opció nem került be a csomagajánlatok közé de választható.